Frigya Devletinin Tarihi



Frigler hakkında elimizde fazla bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden antik yazarların yazmış oldukları eserlerde işimize yarayacak bilgiler aramaktan başta çaremiz kalmamaktadır. Tarihçi Heradot  ve coğrafyacı Strabon'a göre frigler, Avrupalı bir kavimdi ve onlara "brigler" olarak bahsetmişlerdir.

Arkeologların yapmış oldukları araştırmalara göre frigler Avrupada'dan Anadolu'ya MÖ 1200 yıllarında Marmara ve boğazlar üzerinden gelmişlerdir. Marmara bölgesinde geçici yerleşim alanları kuran frigler zaman içerisinde Anadolu'nun Batı Egenin iç kısımlarına doğru yerleşmeye başlamışlardır. İlk siyasal birliklerini MÖ 750 yıllarında kurabilmişlerdir.

Başlangıçta Afyon, Sakarya ve Ankara vadilerini içine alan bir bölgede yerleşen Frigler, sonradan Kütahya'dan Kızılırmak Nehrine, Ankara'dan Denizli'ye dek olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturmuşlardır.

Midas, Asurlularla barış yaparak Güneydoğu sınırlarını güvenceye aldıktan sonra batı ülkeleri ile dostça ilişkiler kurmaya çalışır. Batı Anadolu kentlerinden Kyme kralının kızıyla evlenir. Öte yandan fildişi tahtını Yunanistan'daki Delphoi Apollon Tapınağı'na armağan ederek kıta Yunanistan'ı ile ilişkilerini güçlendirir. Gordion'da yapılan kazılarda ele geçen Yunan Çanak çömlekleri bu ilişkilere ait diğer örneklerdir.

Friglerin bilinen ilk kralı ülkenin başkenti Gordian'a adını veren Gordias'tır. Bu kral o dönem dağınık halde yaşayan frigleri bir birlik altına toplamıştır. Bu dönem için de siyasi bilgiler hakkında bilgilerimiz oldukça azdır.

Tarihçi Arianos'a göre Gordias Thelmessos'lu bir kadın ile evlenmiş ve Midas adını verdiği bir oğlu olmuştur. Midas friglerin bilinen tek kralıdır. (Araştırmacılar bütün frig krallarına midas demektedir.) Midas'ın ünü kendi ülkesini aşıp, Batı Anadolu kıyılarında ki Yunan kentlerine hatta Yunanistan'a kadar yayılmıştır.

MÖ700 yıllarına doğru, Kafkaslar üzerinden Doğu Anadolu'ya giren Kimmerler, önce bölgedeki Urartular'ı güçsüzleştirdik ten sonra Kızılırmak'a kadar uzanır. Frig - Kimmer savaşı sonunda Frigya tamamen tahrip olur. Kral Midas ise öküz kanı içerek yaşamına son verir. MÖ 676. Batıya kaçan frigler, küçük beylikler halinde bir süre daha varlıklarını sürdürseler de Lidyalıların egemenliklerine boyun eğerler. Frigler, başlıca Gordion(Yassıhöyük), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (Eskişehir), ve Midas'da (Yazılı Kaya) yerleşmişlerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hitit Devletinde Yazı ve Dil

Peplos Nedir?