Hitit Devleti Nasıl Kuruldu?



Hititle, Anadolu'da hüküm sürmüş devlettir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'da Hatti beylikleri üzerinde egemen olmuşlardır. Hint-Avrupa dil ailesine dahil olduklarını düşünülmektedir. 


Anadolu'ya girişleri hakkında bir çok düşünce olsa da günümüzde en çok kabul gören fikir, kafkasya üzerinden Anadolu'ya girdikleri yönündedir. Tarihteki ilk kralları Kuşşara kralı Pithana'dır. Pithana'nın oğlu Anitta,  Hatti krallığının başkenti Hattuş(Boğazköy)'u hazineler bakımında zengin bir yer sanmıştır ve orayı kuşatmıştır. İşler beklediği gibi gitmeyince de Hattuş'u tamamen yakmış ve lanet savurmuştur.

"Geceleyin yaptığım bir saldırı ile şehri aldım. Yerine yaban otu ektim. Benden sonra her kim kral olur ve Hattuş’u yeniden iskan ederse gökyüzünün (Fırtına Tanrısı’nın) laneti üzerinde olsun.”

Anitta'nın nesiller sonra torunu Hattuşa'ya yaptığı kuşatmalar başarılı olacak ve artık Hattuş, Hitit Krallığının başkenti olacaktır. Kendisine de artık Hattuşili adını verecektir. UNESCO'nu  Dünya kültür Mirasları listesinde Hattuşa'nın kalıntılarını görmek mümkündür.

Hititler Anadolu'ya yerleştikten sonra Anadolu halkının dil ve dinlerini benimsemişlerdir. Hatta tamamen Hatti kültürünü benimsemişlerdir. 

Asurlular Anadolu'dan çıkma zorunda kalmasıyla beraber devlet idaresini ele almış ve Anadolu'nun yerli halkıyla kaynaşarak Hitit devletini kurmuşlardır. Bu devletin kurucusu "Labarna"dır. Başkenti ise "Hattuşa"dır.


Hitit tarihini incelerken iki farklı dönem şeklinde incelemekteyiz. Bunlar;
  • M.Ö. 1650-1450 Eski Krallık
  • M.Ö. 1450-1200 Hitit İmparatorluk Devri

Sanatsal değişikliklere baktığımız zaman Hitit devletinin kuruluşundan itibaren sanattaki Mezopotamyalı unsurlar kaybolmuştur ve Anadolu'nun yerli sanatıyla birleşmiştir. Boyutları büyümüş anıtsal eserleri görmek mümkündür.  Mabetler, saraylar, sosyal yapılar, kaya kabartmaları ve orthostatlarla (bina cephelerinde alt sırada yer alan kabartmalı taşlar) önceki sanattan ayrılır.


Aslında Hattiler'e ait olmasına rağmen Hitit Güneş Kursu olarak anılan törensel nesne, Hititlerin sembolü kabul edilir.

Hitit adı Eski Ahit'e göre uydurulmuş bir isimdir. Bugün Hitit diye anılan bu halkın kendilerine "Nesi dili konuşan" anlamında Nesili dediklerini biliyoruz. Hititler kendilerine "Neşalılar" diyorlardı.

Kaynak:https://www.anittahotel.com/hititler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hitit Devletinde Yazı ve Dil

Peplos Nedir?