Göbekli Tepe Neden Bu Kadar Önemli?



Günümüz bilim insanlarının hayranlıkla takip ettiği Göbekli Tepe'nin tarihi 12,000 yıl öncesine kadar dayanıyor. İlk yerleşik hayat belirtileri ve dini bir cazibe merkezi olması göbekli tepe höyüğünü eşsiz kılıyor.




Göbekli Tepenin 12.000 yaşında olan bir yerleşim yeri olması burayı önemli kılan en önemli faktörlerden birisi. İnsanlık tarihi hakkında en erken bilgilere erişebileceğimiz ve yapılan arkeolojik araştırmalar ile eski toplumların yapısını öğrenmek için muhteşem bir kaynak. Neolilik avcı-toplayıcı insanlar hakkında hakkında yazılı kaynakların olmaması, o dönemim şartlarını, sosyo-kültürel yapısını ve inanç sistemlerini kazılarda bulunan buluntular ile öğrenmekten başka bir yöntem kalmıyor.

Bir inanç merkezi... Göbekli tepenin bir diğer önemli özelliği ise buranın bir inanç merkezi olması. Çevredeki neolitik avcı-toplayıcılar için bir buluşma noktası olabileceği düşünülmektedir. Buraya gelen avcıların kendi aralarında takas yapabileceği de düşünülmektedir.



Çayönü ve Navali Çori gibi çağdaş yerleşim alanlarına göre farklılık gösteren Göbekli tepe burada bir tapınak olduğunu düşündürmektedir. Tabi Neolitik dönem için karmaşık dinler olduğu söylenemeyeceği için burada daha farklı bir yaşamın olduğu söylenebilir . Bulunan T şeklinde sayıları oldukça fazla olan dikili taşların buranın bir tapınak olduğu fikrini güçlendirmektedir. Bu T şeklinde olan insansı figürler sergileyen ve yüzü olmayan sütunlar çevre yerleşimlerde de görülmektedir. Ancak çevre yerleşimlerde bir kaç adet bulunurken Göbekli Tepede her yerde görülmektedir.

Dairesel şekilde planlanmış ve T şeklindeki dikili taşlar ile bu dönemin mimari düşüncelerini, insanların kullanabileceği teknolojiler (Dikili taşlar 900m ileriden getirilmiştir), insanların yaşayış biçimleri hakkında elde edilen bilgiler bütün tarihimizi yeniden yazabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hitit Devletinde Yazı ve Dil

Peplos Nedir?